Gå tilbake   SnartMamma - Møteplassen > Diskusjoner > Klær og utstyr
Svar
 
Diskusjonsverktøy Visningsmodus
Gammel 07-11-2007, 22:12   #1
Helene Harefrøken
Veteranmedlem
 
Helene Harefrøken sin avatar
 
Medlem siden: Dec 2004
Meldinger: 4,749
Helene Harefrøken har et ubeskrivelig bra rykte.Helene Harefrøken har et ubeskrivelig bra rykte.Helene Harefrøken har et ubeskrivelig bra rykte.Helene Harefrøken har et ubeskrivelig bra rykte.Helene Harefrøken har et ubeskrivelig bra rykte.Helene Harefrøken har et ubeskrivelig bra rykte.Helene Harefrøken har et ubeskrivelig bra rykte.Helene Harefrøken har et ubeskrivelig bra rykte.Helene Harefrøken har et ubeskrivelig bra rykte.Helene Harefrøken har et ubeskrivelig bra rykte.Helene Harefrøken har et ubeskrivelig bra rykte.
Exclamation Sikring av barn i bil - informasjon(FAQ).

Dette innlegget er skrevet for å informere kommende foreldre om hvordan man sikrerer barna best mulig i bilen.


Hva velger vi?
Bakovervendt barnesete, boxette eller sikkerhetsnett?


Trygg Trafikk
er klare i sine anbefalinger, bakovervendt bilstol er det aller sikreste alternativet.
Sveriges svar på Trygg Trafikk, NTF, går så langt som å si at vognbag kun bør brukes hvis barnet har en form for funksjonshemning eller eventuelt andre spesielle grunner som gjør at barnet må ligge. De anbefaler da folk å forhøre seg med lege først.


Myten om at bakovervendt barnestol er skadelig for ryggen til spedbarnet


Det finnes ingen dokumentasjon på at det er skadelig for ryggen til de små å sitte i en bilstol. Noen velger bagnett/boxette på lengre bilturer fordi de er av den oppfatning at bilsete er skadelig for ryggen til barnet, men det stemmer altså ikke. Man skal uansett stoppe å ta pauser på lengre bilturer, det trenger både store og små. Overlege Tor Einar Calisch ved barneintensiv avd. på Ullevål sykehus sier til Trygg Trafikk at man burde ta en pause ca. annen hver time, sover barnet trenger man ikke vekke det for å ta en pause. Lytt til barnets signaler, barnet sier som regel i fra om det har det ubehagelig.


Videoklipp:

Boxette
Bagnett
Barn i mors armer
Bakovervendt
Bakovervendt2


Godkjenning


Se etter tallkombinasjonen 04 44 eller 03 44 når du skal kjøpe sikringsutstyr til barn i bil. Da vet du at utstyret tilfredsstiller gjeldende godkjenningsnorm som er ECE R44-03 og R44-04 Alt utstyr i salg og utleie må være godkjent etter denne normen. Godkjenningsmerket skal angi hvilken vektklasse utstyret gjelder for. "Universal" betyr at utstyret kan brukes i alle biler.
Inne i sirkelen står det en E og et tall. Dette tallet viser i hvilket land setet er produsert.


At noe er godkjent betyr dessverre ikke at det er det sikreste alternativet, når man ser videoen med bagnett i kollisjon så kan man jo stille seg spørsmål om hvorfor dette er godkjent.


Tryggeste plassering i bilen?

I følge Trygg Trafikk er det viktigere at barnet sitter bakovervendt enn hvor barnesetet plasseres, men at setet i midten bak skal være det den sikreste plasseringen.

Svenske NTF sier:
Sitat:
Vilken som är den säkraste platsen i bilen kan man inte säga förrän efter eventuell olycka. Montering baktåvänd i framsätet lutad mot instrumentbrädan ger en fast yta att luta bilbarnstolen mot. Instrumentbrädan är starkare än t ex ryggstöden på bilsätena.
Folksam sier:
Sitat:
Var är det bäst att barnet sitter?
Om krockkudden är urkopplad är det ur krocksäkerhetssynpunkt fler fördelar att ha barnet i framsätet. Krockprov visar en något lägre skaderisk vid en frontalkrock om barnet sitter i en bakåtvänd stol lutad mot instrumentpanelen, jämfört med en bakåtvänd bilbarnstol i baksätet lutad mot framstolens ryggstöd. Vid en sidokollision är barnet mer skyddat på mittplats bak, än i framsätet. Krockar från sidan är dock mer ovanliga än frontalkrockar.

Plassere barnet i forsetet?

Er barnet veldig urolig når man kjører bil kan det være lurt å ha barnet ved siden av seg, barnet kan bli roligere av å se mor/far og man kan konsentrere seg mer om å kjøre bil enn å lure på hva som skjer bak i bilen. Pass på at airbagen er koblet ut, det er ikke tillatt å ha barn i bakovervendt sete foran en aktiv airbag.


Best i test

I mai 2007 kom det en test som har vært mye omtalt i media. Resultatene var blant annet å finne i VG og som innslag hos God Morgen Norge på TV 2. Det finnes flere svakheter ved testen, der ble blant annet seter i klasse 0+(0-13 kg) testet mot seter fra gruppe 1-3(opp til 36 kg).

Etter at testen ble publisert gikk Trygg Trafikk ut på sin nettside og anbefalte forbrukerne å se bort i fra testens terningkast og lese testen i sin helhet.

I Sverige har Säkerhetsbutiken også kommet med en artikkel ang. samme test, anbefaler folk å lese den.

En oppfordring:

Les hele testen nøye og tenk igjennom hvilke kriterier du syntes er viktigst når du skal kjøpe sete til barnet ditt. Er det viktigst at setet er enklest mulig å montere eller er at det er det setet som er sikrest for barnet ved en eventuell kollisjon?

I testen kan man f.eks. se at HTS BeSafe iZi Comfort X1 slår Akta Graco DuoLogic. Akta Gracos sete Duologic fikk tre poeng på brukervennlighet, brukervennligheten teller 50% av testens totalsum, noe som bidro til at setet fikk karakteren Middels. Duologic fikk 5 poeng på sikkerhet ved frontkollisjon, høyeste oppnåelige poengsum. Mens setet HTS BeSafe iZi Comfort X1 fikk 3.5 poeng på sikkerhet ved frontkollisjon, allikevel endte det setet opp med en høyere totalkarakter i testen enn Duologic. Frontkollisjon er den kraftigste kollisjonen man kan komme ut for, det er derfor viktig med et sete som har høy sikkerhet ved en frontkollisjon.

Svenske NTF har en egen artikkel om hvordan man skal tolke testresultater, den kan leses HER. Artikkelen sier blant annet at
uansett hvilken plass det bakovervendte setet kommer på så er det bedre enn alle de forovervendte setene. Testene tar ikke hensyn til at det er anbefalt å sitte bakovervendt så lenge som mulig.


NB!!
Grov feilinformasjon i bladet BAM(Barn i magen)


Sitat:
Opprinnelig postet av Autofil
I bladet BAM gravid, som deles ut til gravide på ultralyd, hos lege eller jordmor er det trykket en artikkel som heter " Hva koster en baby?"
Jeg vil gjøre dere oppmersomme på at denne artikelen inneholder GROV FEILINFORMASJON når det gjelder sikring av babyer i bil.

Jeg siterer fra bladet:
"Selv om mange av bilsetene er godkjent også for de minste babyene, anbefales det å vente med å ta i bruk bilsete til babyen er noen måneder gammel. Babyer har ikke godt av å bli plassert i sittende stilling -i alle fall ikke mer enn et kvarters tid om gangen. Duo -og kombivognene har en løs babybag som babyen kan ligge i når den er i bilen. Det eneste du trenger i tillegg er et sikkerhetsnett."

Det finnes overhodet ikke belegg for disse påstandene, og de er også stikk i strid med hva kompetente instanser, som for eksempel Trygg Trafikk, anbefaler når det gjelder sikring.

Hvilket bilbarnesete velger vi?

Ta med bilen til forhandler og prøv forskjellige seter for å se hva som passer best i bilen. Det er ikke sikkert alle setene passer like godt, setene i de forskjellige bilene har kanskje ikke lik form og er ikke likt bygd opp. Velg et bakovervendt sete fra et annerkjent merke.

NB! Det er ikke tillatt å ha barn under 9 kg i fremovervendt barnesete. Det er heller ikke tillatt å plassere barn i bakovervendt barnesete foran en aktiv airbag.


Kjøpe brukt/arve barnesete?

Sakset fra Trygg Trafikk:
Sitat:
Det er ikke noe i veien for å kjøpe et brukt barnesete, hvis man som du sier forsikrer seg om at stolen ikke har vært med i en ulykke, at den ikke er for gammel, og at du får med monteringsanvisningen, slik at du er sikker på å få montert den riktig. Med ”ikke for gammel” mener vi ikke eldre enn ca fem år når du kjøper den, fordi du bør kunne bruke den i tre-fire år før den blir 8-10 år som er det vi mener er maks levetid for barnestoler. Årsaken er at det over tid kan oppstå en materialtretthet i plastmaterialene i stol som gjør den mer porøs og svekker de støtabsorberende evnene.


Sikring av barna etter at de har vokst ut av spedbarnssetet


Det anbefales at barna sitter bakovervendt så lenge som overhodet mulig. Det finnes i dag seter som går opp til 25 kg bakovervendt. Bakovervendte barneseter har en skadereduserende effekt på 90-95% i en frontkollisjon mot et forovervendt barnesete på 50-60%. En frontkollisjon er den kraftigste kollisjonen man kan komme ut for.

Man finner bakovervendte seter som passer i en rekke type biler, også små biler som Nissan Micra, VW Polo, Peugot 306 m.fl.


Se forskjellen på sikkerheten bakovervendt vs. fremovervendt:
50 km/t - forovervendt/bakovervendt

På spørsmål om små barn fremovervendt på mail svarer overlege ved barneintensiven ved Ullevål sykehus, Tor Einar Calisch:
Sitat:
Jeg vil IKKE anbefale å ha barn forovervendt før tidligst 4-årsalderen - og da veier de i snitt ca 16-18 kg. De største bakovervendte kan brukes til 25 kg. Før fireårsalderen har ungene alt for store hoder, smale skuldre, dårlig utviklet nakkeskjelett og -muskulatur.
.......................................................

Optimalt sett skulle man hatt bakovervendte seter også lenger enn dette, gjerne til 7-8-årsalder, men det finnes dessverre ikke. De største bakovervendte kan brukes til 25kg - og da er vel de fleste bortimot 6 år.


Bakovervendt ved kollisjon bakfra?

Sitat:
Trygg Trafikk anbefaler bakovervendt sikring, noe som er tryggest i
frontkollisjoner, men er det ikke flest påkjørsler bakfra?

Når man ser på ulykker og skader med forsikringsutbetalinger, er det riktig at det skjer flest påkjørsler bakfra. Når det gjelder ulykker med
alvorlige personskader er det derimot møteulykker og utforkjøringsulykker det er flest av. Det er nettopp fordi at de kraftigste påkjenningene på personer i bil vil komme i eventuelle front-mot-front kollisjoner at Trygg Trafikk anbefaler bakovervendt sikring av barn i bil.Dårlig benplass


Mange foreldre er av den oppfatning at det er farlig eller ubehagelig for barna å sitte med bøyde ben i bilen, dette medfører ikke riktighet. At det kan være ubehagelig for voksne er en ting, men det er viktig å huske på at barn ikke er små voksne. Les mer om bøyde ben HER

Tips til de med bilsyke barn kan man finne HER

9 mai. 2006 kom det nye regler ang. sikring av barn i bil. Barn helt opp til 135 cm(150 cm) og 36 kilo skal sikres med godkjent sikringsutstyr, dvs. ikke bare bilbelte. Mer om det kan du lese HER

Bakovervendt anbefales på det sterkeste av NAF, Trygg Trafikk, Statens Vegvesen, Tor Einar Calisch overlege ved barneintensiven på Ullevål(han ser daglig resultatet av hva som kan skje med de som er for dårlig sikret) og Inggard Lereim, leder av Norsk Trafikkmedisinsk forening (han er bla. også lege, viseadministrerende direktør ved Ullevål).

Enkelte må sikre barna fremovervendt pga. medisinske årsaker, men det er et faktum at 9 av 10 barn er for dårlig sikret i bil(i følge tellinger gjort av Trygg Trafikk). Det er lite trolig at alle disse har medisinske årsaker for å sitte fremovervendt. I Sverige sitter 9 av 10 barn bakovervendt, det er ikke så stor forskjell på norske og svenske barn at det skal være så umulig her i Norge. Sverige nevnes her fordi Sverige er det landet som har de fremste ekspertene på området barn i bil, der er de generelt veldig opptatt av sikkerhet i bil. De oppfant bla. sikkerhetsbelte og det bakovervendte barnesete(kom tidlig på 1960-tallet).

__________________
Stolt mamma til storebror 05 og lillesøster feb 11

Informasjonsside: Sikring av barn i bil.

Sist endret av Helene Harefrøken; 07-11-2007 kl 22:23.
Helene Harefrøken er logget av   Svar med sitat
Gammel 25-08-2008, 22:35   #2
Helene Harefrøken
Veteranmedlem
 
Helene Harefrøken sin avatar
 
Medlem siden: Dec 2004
Meldinger: 4,749
Helene Harefrøken har et ubeskrivelig bra rykte.Helene Harefrøken har et ubeskrivelig bra rykte.Helene Harefrøken har et ubeskrivelig bra rykte.Helene Harefrøken har et ubeskrivelig bra rykte.Helene Harefrøken har et ubeskrivelig bra rykte.Helene Harefrøken har et ubeskrivelig bra rykte.Helene Harefrøken har et ubeskrivelig bra rykte.Helene Harefrøken har et ubeskrivelig bra rykte.Helene Harefrøken har et ubeskrivelig bra rykte.Helene Harefrøken har et ubeskrivelig bra rykte.Helene Harefrøken har et ubeskrivelig bra rykte.
Sv: Sikring av barn i bil - informasjon(FAQ).

Nyeste informasjonen innen sikring av barn i bil:

Påbudt bakovervendt til fire år

En ny rapport fra Forbrukerrådet i EU anbefaler at resten av Europa følge de skandinaviske landene og sikrer barn opp til fire år bakovervendt i bilen.
__________________
Stolt mamma til storebror 05 og lillesøster feb 11

Informasjonsside: Sikring av barn i bil.
Helene Harefrøken er logget av   Svar med sitat
Gammel 23-03-2009, 10:08   #3
Tidl. bruker
Gjest
 
Meldinger: n/a
Sv: Sikring av barn i bil - informasjon(FAQ).

Skremmende at man ikke er oppdatert på at det faktisk finnes to sikre bagger til bil som er godkjent.
Disse er laget for å ha i bil, og er mindre enn de vanlige vognbaggene, med foringer og med seler for å feste barnet.

Britax er faktisk mer sikre i trafikken enn de vanlige bilsetene!

Ihht siste test fra Forbrukerådet/portalen:

http://forbrukerportalen.no/test/bilbarneseter

Og som man vet, det beste for barnet er å ligge de 3 første mnd.

De to baggene kan også brukes som voggnbagg
(mulig det har kommet flere):

Britax
Baby Safe Sleeper koster kr. 2 290,- på Svinesund

Bebe Confort
Windoo ca kr. 3 500,- Babykos
http://www.bebeconfort.com/collectio...ure_windoo.htm
Kan brukes til understell/sporsvogn: http://www.bebeconfort.com/collectio..._high_trek.htm

Sist endret av Tidl. bruker; 23-03-2009 kl 16:03.
  Svar med sitat
Gammel 23-03-2009, 12:35   #4
Helene Harefrøken
Veteranmedlem
 
Helene Harefrøken sin avatar
 
Medlem siden: Dec 2004
Meldinger: 4,749
Helene Harefrøken har et ubeskrivelig bra rykte.Helene Harefrøken har et ubeskrivelig bra rykte.Helene Harefrøken har et ubeskrivelig bra rykte.Helene Harefrøken har et ubeskrivelig bra rykte.Helene Harefrøken har et ubeskrivelig bra rykte.Helene Harefrøken har et ubeskrivelig bra rykte.Helene Harefrøken har et ubeskrivelig bra rykte.Helene Harefrøken har et ubeskrivelig bra rykte.Helene Harefrøken har et ubeskrivelig bra rykte.Helene Harefrøken har et ubeskrivelig bra rykte.Helene Harefrøken har et ubeskrivelig bra rykte.
Sv: Sikring av barn i bil - informasjon(FAQ).

Er fullstendig klar over det Men her er det snakk om ett eneste produkt og det er Britax BabySafe Sleeper fra Britax så føler det er litt tidlig å skrive at alle slike bager er å anbefale og at de er tryggere enn barneseter. Tror nok jeg får TT på nakken om jeg skal påstå noe slikt.

Syntes du bør redigere innlegget ditt, du kan ikke påstå noe som helst om løsningene til Bebè Confort da disse ikke er testet i forbrukertestene du henviser til.
__________________
Stolt mamma til storebror 05 og lillesøster feb 11

Informasjonsside: Sikring av barn i bil.
Helene Harefrøken er logget av   Svar med sitat
Gammel 23-03-2009, 12:47   #5
Autofil
Gjest
 
Meldinger: n/a
Sv: Sikring av barn i bil - informasjon(FAQ).

Sitat:
Opprinnelig postet av Tjorven1 Vis post
Skremmende at man ikke er oppdatert på at det faktisk finnes to sikre bagger til bil.
Disse er laget for å ha i bil, og er mindre enn de vanlige vognbaggene, med foringer og med seler for å feste barnet.

Disse baggene er faktisk mer sikre i trafikken enn de vanlige bilsetene!

Ihht siste test fra Forbrukerådet/portalen:

http://forbrukerportalen.no/test/bilbarneseter

Og som man vet, det beste for barnet er å ligge de 3 første mnd.

De to baggene kan også brukes som voggnbagg
(mulig det har kommet flere):

Britax
Baby Safe Sleeper koster kr. 2 290,- på Svinesund

Bebe Confort
Windoo ca kr. 3 500,- Babykos
http://www.bebeconfort.com/collectio...ure_windoo.htm
Kan brukes til understell/sporsvogn: http://www.bebeconfort.com/collectio..._high_trek.htm
Når 4 av 5 innlegg du har her inne inneholder samme ukritiske lovprising av et produkt du ikke har brukt selv ennå virker det mer enn bare litt snodig.

I Windoobagen, som forøvrig IKKE ER TESTET AV ADAC, har barnet et belte rundt magen eller livet, og absolutt all kollisjonsenergi vil dermed konsentreres rundt dette punktet. I sidekollisjon er det en overhengende fare for at barnet rett og slett kommer til å fly ut av magebeltet. Ingen belter over skuldrene og ingen skrittstropp.

Britax sin har i det minste 3-punktsbelte og kan sammenlignes med Boxette.
Det at Britax sin har gjort det greit betyr ikke at Windoobagen er like bra! Det er en helt annen patent og de kan derfor ikke sammenlignes.
  Svar med sitat
Gammel 23-03-2009, 16:46   #6
Tidl. bruker
Gjest
 
Meldinger: n/a
Sv: Sikring av barn i bil - informasjon(FAQ).

Sitat:
Opprinnelig postet av Autofil Vis post
Når 4 av 5 innlegg du har her inne inneholder samme ukritiske lovprising av et produkt du ikke har brukt selv ennå virker det mer enn bare litt snodig.

Svar:
Jeg har ett annet innlegg om selve vognen, så hvor du for 4 av 5 vet ikke jeg? Jeg har en nevø som har brukt baggen i ett halvt år nå, og jeg har selv prøvd den.

Jeg synes det er viktig å informere om at det faktisk finnes bager som er godkjente etter ECE R44-04 (nye godkjennelsen fra 08), og i tillegg at i alle fall en av de er mer sikre enn vanlig bilstol ihht Forbrukerportalen. Så kommende foreldre kan ta det med i betraktningen når de skal kjøpe bilsikring til barnet sitt.

I Windoobagen, som forøvrig IKKE ER TESTET AV ADAC, har barnet et belte rundt magen eller livet, og absolutt all kollisjonsenergi vil dermed konsentreres rundt dette punktet. I sidekollisjon er det en overhengende fare for at barnet rett og slett kommer til å fly ut av magebeltet. Ingen belter over skuldrene og ingen skrittstropp.

Svar:
Bagen har i tillegg en spesiell hodestøtte for å sikre barnet i en sidekollisjon. Selve bagen er smal og har en trygg ramme. Minus med dette er at barnet vokser fort ut av bagen (kun til ca 6 mnd alder).


Britax sin har i det minste 3-punktsbelte og kan sammenlignes med Boxette.
Det at Britax sin har gjort det greit betyr ikke at Windoobagen er like bra! Det er en helt annen patent og de kan derfor ikke sammenlignes.
Svar: Se kommentar over.. og Bebe confort Windoobagen er godkjent for bruk i bil. Og er godkjent etter den nyeste godkjennelsen ECE R44-04.


... Jeg stiller meg helt uforsåelig til hvorfor du svarer så bastant og aggressivt om et produkt du sannsynlig aldri kan ha satt deg helt inn i...
  Svar med sitat
Gammel 23-03-2009, 17:02   #7
Helene Harefrøken
Veteranmedlem
 
Helene Harefrøken sin avatar
 
Medlem siden: Dec 2004
Meldinger: 4,749
Helene Harefrøken har et ubeskrivelig bra rykte.Helene Harefrøken har et ubeskrivelig bra rykte.Helene Harefrøken har et ubeskrivelig bra rykte.Helene Harefrøken har et ubeskrivelig bra rykte.Helene Harefrøken har et ubeskrivelig bra rykte.Helene Harefrøken har et ubeskrivelig bra rykte.Helene Harefrøken har et ubeskrivelig bra rykte.Helene Harefrøken har et ubeskrivelig bra rykte.Helene Harefrøken har et ubeskrivelig bra rykte.Helene Harefrøken har et ubeskrivelig bra rykte.Helene Harefrøken har et ubeskrivelig bra rykte.
Sv: Sikring av barn i bil - informasjon(FAQ).

Alt som selges på det Europeiske markedet skal ha ECE godkjenningen men det sier ingenting om hvor sikkert produktet er. Det godkjennes etter en minimumsstandard. Du finner ECE 44 standarden her(43 ligger også der).
__________________
Stolt mamma til storebror 05 og lillesøster feb 11

Informasjonsside: Sikring av barn i bil.
Helene Harefrøken er logget av   Svar med sitat
Gammel 23-03-2009, 17:11   #8
Helene Harefrøken
Veteranmedlem
 
Helene Harefrøken sin avatar
 
Medlem siden: Dec 2004
Meldinger: 4,749
Helene Harefrøken har et ubeskrivelig bra rykte.Helene Harefrøken har et ubeskrivelig bra rykte.Helene Harefrøken har et ubeskrivelig bra rykte.Helene Harefrøken har et ubeskrivelig bra rykte.Helene Harefrøken har et ubeskrivelig bra rykte.Helene Harefrøken har et ubeskrivelig bra rykte.Helene Harefrøken har et ubeskrivelig bra rykte.Helene Harefrøken har et ubeskrivelig bra rykte.Helene Harefrøken har et ubeskrivelig bra rykte.Helene Harefrøken har et ubeskrivelig bra rykte.Helene Harefrøken har et ubeskrivelig bra rykte.
Sv: Sikring av barn i bil - informasjon(FAQ).

Du sier at bagene er sikrere men du henviser til Britax BabySafe Sleeper, du kan ikke påstå at disse er like bra før du har sett noen testresultater. Noe av det verste jeg har sett har fått ECE R44 godkjenningen, så lenge det ikke er noen andre resultater å vise til så velger jeg å stille meg svært tvilende til produktene du henviser til. Hadde du hatt noe konkret å vise til skulle jeg ikke sagt noe, men du har ikke kommet med noe hittil.
__________________
Stolt mamma til storebror 05 og lillesøster feb 11

Informasjonsside: Sikring av barn i bil.
Helene Harefrøken er logget av   Svar med sitat
Svar


Aktive lesere akkurat nå: 1 (0 medlemmer og 1 gjester)
 
Diskusjonsverktøy
Visningsmodus

Regler for innlegg
Du kan ikke starte nye diskusjoner
Du kan ikke svare på meldinger/diskusjoner
Du kan ikke laste opp vedlegg
Du kan ikke redigere meldingene dine

BB-kode er
Smilier er
[IMG] kode er
HTML kode er Av
Forumnavigering


Alle tider vises som GMT +2. Klokka er nå 02:25.
Powered by vBulletin® Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
Alt innhold ©2000-2013 SnartMamma.com